Inhoud
Waarom zou je spouwmuur isolatie kopen
Ieder jaar valt hij weer op je deurmat; de afrekening van het elektriciteitsbedrijf. En waarschijnlijk lees je die rekening elk jaar even door, en je vraagt je af wat je toch voor energie verslindende apparatuur in je huis hebt. Je betaalt immers iedere maand een flink voorschot, maar aan het einde van de rit moet je doorgaans toch weer bijbetalen. Het antwoord op deze vraag ligt voor de hand. Apparatuur wordt tegenwoordig behoorlijk energie-zuinig gemaakt, en woningen worden tegenwoordig ook zodanig gebouwd dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat door de muren.
Wanneer jij echter woont in een woning die voor 1980 is gebouwd, is de kans redelijk groot dat jouw huis niet goed is geïsoleerd bij de bouw.
Woningen zijn allemaal voorzien van een spouwmuur. Die muur is doorgaans gevuld met lucht, met de achterliggende gedachte dat de stilstaande lucht een huis wel goed zou isoleren. Dit bleek echter niet het geval. Om die reden kwam de overheid sinds 1980 met maatregelen die voorschreven dat woningen met een geïsoleerde spouwmuur moesten worden opgeleverd. Als jouw huis ouder is dan 1980, heb je dus een grote kans dat niet jouw apparatuur, maar je woning zelf de grote energieverslinder is. Dit beantwoordt gelijk de eerste vraag; waarom zou je spouwmuur isolatie kopen? Waarom zou je geen spouwmuur isolatie kopen. Dat is een betere vraag.
Spouwmuur isolatie als betaalbare oplossing
Ongeacht jouw woonsituatie, om het even of je nu in een hoekwoning, een tussenwoning, een twee onder één kap woning of een vrijstaande woning woont; met spouwmuur isolatie zal jij de hoogte van je energierekening al snel behoorlijk omlaag kunnen krijgen. Dit komt doordat spouwmuur isolatie relatief weinig kost, relatief weinig arbeid vereist, maar een hoog rendement heeft. Dit komt door de materialen die worden gebruikt voor spouwmuur isolatie en de techniek die eraan te pas komt. Er hoeft immers geen grootse verbouwing plaats te vinden aan jouw woning om spouwmuur isolatie toe te laten passen; er wordt een aantal gaatjes geboord in je buitenmuur en door die gaten wordt het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw van je muur gespoten.
De investering van spouwmuur isolatie verdien je in zo’n drie tot vijf jaar weer terug. Per maand bespaar je een behoorlijk bedrag op je stookkosten, omdat je geen warmte verlies meer hebt door de muren van je woning. Je zal een afname van aardgas gebruik bemerken van 25 procent tot 30 procent per jaar. Aangezien aardgas verbruik een behoorlijk groot deel van jouw energierekening bepaalt kan je dus je maandelijkse voorschot van jouw energieleverancier gelijk gaan verlagen.
Welke methode van spouwmuur isolatie kies je
Wanneer je een spouwmuur gaat isoleren loont het wanneer je eerst een oriëntatie-rondje maakt. Je zal ontdekken dat er verschillende soorten spouwmuur isolatie verkrijgbaar zijn, ieder met een eigen prijskaartje, en de ene soort is wat lastiger aan te brengen dan de andere soort. Welk type isolatie materiaal jij nodig hebt voor je huis hangt af van de bouw van je woning. Je hebt woningen met een brede spouw tussen de muren in, en woningen met een smallere spouw tussen de muren in. Welk type isolatie materiaal jij nodig hebt voor je woning hangt af van de breedte van de spouw. Een dik massief materiaal zoals pur laat zich gemakkelijker verwerken in een brede spouw, terwijl een hol en licht materiaal wat bovendien heel klein te verwerken is zoals isolatie parels oftewel piepschuim bolletjes zich gemakkelijk laat verwerken in een muur die een smalle spouw heeft. Daarnaast heb je ook nog de keuze voor een vezelig isolatie materiaal voor je spouwmuur zoals glaswol of steenwol. Deze materialen worden net als isolatie bolletjes en pur schuim in je muur geblazen.
Spouwmuur isolatie; vraag het de expert
Wanneer je besluit om je spouwmuur te laten isoleren doe je er goed aan om de expert te laten langskomen. Een isolatie-bedrijf heeft een eigen buitendienst. Deze medewerkers kunnen bij jou langskomen en de situatie van jouw huis in ogenschouw nemen. Zij kunnen bepalen welke isolatie methode het beste past bij jouw huis. Ze kunnen de breedte van een spouw goed inschatten, en aan de hand daarvan samen met jou een plan van aanpak opstellen. Ook kan een expert van een isolatie bedrijf voor jou gelijk een offerte opstellen zodat jij precies weet waar je aan toe bent, en wat de termijn is waarop jij je investering in spouwmuur isolatie hebt terugverdiend.
Wat kost spouwmuur isolatie
Nu je weet waarom je een spouwmuur zou moeten laten isoleren, en je daar waarschijnlijk ook al plannen voor aan het maken bent, is het ook goed om te weten wat zo’n isolatie van je spouwmuur nou eigenlijk zal gaan kosten. Het totale kostenplaatje van spouwmuur isolatie is – het zal je niet verrassen – voor het grootste gedeelte afhankelijk van het type huis waarin jij woont. Je mag uitgaan van een tarief van ongeveer 15 euro per vierkante meter muur. Bij dit tarief zit alles inbegrepen; spouwmuur isolatie materiaal, maar ook de kosten van het personeel wat de isolatie gaat uitvoeren en de kosten van het gereedschap wat nodig is om het spouwmuur isolatie materiaal in de spouw van jouw woning te krijgen. Om je een wat nauwkeuriger beeld te geven van de tarieven van spouwmuur isolatie hebben we de meest gangbare woningen voor je op een rij gezet. In dit schema is opgenomen; de oppervlakte van de gevel, de kosten van de isolatie en de besparing op je totale gasrekening per jaar.
Type woning |
Gevel oppervlakte |
Totale kosten spouwmuur isolatie |
Besparing op gas per jaar |
Tussenwoning | 60 m2 | Minder dan 1000 euro | Ongeveer 350 euro |
Hoekwoning | 90 m2 | Ongeveer 1300 euro | Ongeveer 450 euro |
Twee onder één kap woning | 100 m2 | Ongeveer 1500 euro | Ongeveer 525 euro |
Vrijstaande woning | 150 m2 | Ongeveer 2200 euro | Ongeveer 650 euro |
Houd er rekening mee dat we bij het opstellen van dit schema zijn uitgegaan van een normaal gemiddeld stookjaar, met een winter zonder extreme lage temperaturen en een zomer met normale zomerse waarden.