Om optimaal van spouwmuurisolatie te kunnen profiteren moet voorkomen worden dat de gevel dampdicht is. Een deskundige zal altijd adviseren dat er gevels en spouwmuren zijn die minder geschikt zijn om te isoleren omdat dit nadelige effecten kan hebben.
- Gevels opgetrokken uit verblend- en strengpers stenen. Met name oudere woningen zijn gebouwd met zogenaamde strengpers stenen. Deze zijn niet vorstbestendig en door het aanbrengen van spouwmuurisolatie droogt de buitenzijde van de muur minder snel op. Nadeel hiervan is dan weer dat de kans bestaat dat bij (strenge) vorst de (bak)stenen kunnen barsten. Wellicht dat het mogelijk is om de gevel eerst te impregneren en dan alsnog voor spouwmuurisolatie te kiezen.
- Uw woning heeft een geschilderde gevel. Voor een geslaagde spouwmuurisolatie is het van groot belang dat de steen niet volledig dampdicht is. Is uw gevel recentelijk geschilderd met moderne verf dan is er hoogstwaarschijnlijk geen probleem voor het isoleren van de spouwmuren. Laat altijd een specialist naar de gevel kijken.
- Problemen met geglazuurde bakstenen. Sommige bakstenen die in gevels verwerkt zitten hebben een glazuurlaag. Dit voorkomt dat de stenen kunnen ‘ademen’ en zo ontstaan vochtophopingen. In de winter springen deze stenen dan spontaan uit elkaar en is het niet mogelijk om de spouwmuur te isoleren.
Spouwmuurvervuiling is een nadeel bij spouwmuurisolatie
De spouw kan vervuild zijn door bouwpuin, cement of andere materialen die tijdens de bouw zijn achtergebleven. Spouwmuurvervuiling is voornamelijk een probleem bij oudere woningen en zorgt ervoor dat isolatiemateriaal niet gelijkmatig door de spouw verdeeld kan worden. Hierdoor ontstaan zogenaamde koudebruggen die op hun beurt weer vochtplekken kunnen veroorzaken en ervoor zorgen dat u niet optimaal kunt profiteren van de thermische isolatie. Een deskundig isolatiebedrijf zal altijd kijken waar de spouwmuurvervuiling precies uit bestaat. Indien mogelijk wordt de vervuiling verwijderd door een aantal gevelstenen weg te halen en de vervuilende delen weg te nemen. Als de gevelstenen zijn teruggeplaatst kan de spouwmuur alsnog geïsoleerd worden. Wel is er een uitzondering op deze ‘regel’:
- Resten achtergebleven cement ofwel cementbaarden. Door slordig uitgevoerd metselwerk vormen deze cementbaarden als het ware een brug tussen beide muren. Deze cementbaarden zijn nadelig voor de isolatie van uw spouwmuur omdat ze koudebruggen vormen die niet verwijderd kunnen worden. Heeft uw muur slechts een paar van deze cementbaarden dan bestaat er de mogelijkheden om het probleem op te lossen. Zijn het er meer dan slechts een paar dan zal een goede aannemer u aanraden om voor een andere vorm van gevelisolatie te kiezen. De kans op vochtplekken aan de binnenzijde is dan te groot.
Om een juiste inschatting van de betreffende spouwmuren te kunnen maken zal het bedrijf waar u een offerte bij aanvraagd meestal eerst de muren aan een nadere inspectie willen onderwerpen. Dit wordt meestal gedaan door een kleine camera in de muur te brengen en zo de spouwmuur aan de binnenkant te bekijken. De deskundige stelt op deze manier vrij eenvoudig vast of uw spouwmuur vervuild is en/of er andere problemen zijn die het beste eerste opgelost worden alvorens tot spouwmuurisolatie over te gaan.
Spourmuurisolatie nadelen, slagregens
Naast vervuiling van de spouwmuur zijn ook de weersomstandigheden waar uw gevel aan onderhavig is van groot belang bij het overwegen van spouwmuurisolatie. Zo kan het zijn dat als de gevel van de woning lange tijd wordt blootgesteld aan slagregens, dit van invloed is op de staat van onderhoud van de gevel en de stenen. Bovendien is het zo dat gevelstenen die een meer open structuur hebben niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. De buitenzijde kan namelijk niet goed opdrogen en hierdoor kan het vocht zelfs doorslaan naar de binnenzijde. Gevelstenen kunnen door de vorst aangetast worden en ook dat is bijzonder nadelig voor spouwmuurisolatie. Het is eventueel wel mogelijk om de gevel te laten impregneren en daarna alsnog tot spouwmuurisolatie over te gaan.
Nadelen spouwmuurisolatie voorkomen
Rond het isoleren van spouwmuren gaan soms de meest wilde verhalen in het rond. Zo heeft u wellicht gehoord dat er na het isoleren van de spouwmuren vochtproblemen aan een woning zijn ontstaan. Een goede isolatie en ventilatie gaan hand-in-hand samen. Wordt uw woning op de verkeerde manier geventileerd dan kan de spouwmuur hier wel degelijk ernstige nadelen van ondervinden. Als u de spouwmuren laat isoleren dan zal de aannemer u informeren over bijvoorbeeld de ventilatie van de kruipruimte en indien nodig extra ventilatiekanalen aanleggen. Op deze manier kan woonvocht gewoon zijn weg vinden en voorkomt u condensvorming op zowel de ramen, muren als plafonds. Een goed geïsoleerde woning heeft ook een extra hoge mate van ventilatie nodig, hiervoor zijn er mogelijkheden op basis van een natuurlijke verluchting of een extra ventilatiesysteem.
Vraag hier ook zeker naar als u offertes aanvraagt voor het isoleren van de spouwmuren. U wilt immers graag voorkomen dat uw goed bedoelde plannen om een meer klimaatneutrale woning eindigen in een woning waar vocht en slechte ventilatie voor grote problemen zorgen.
Vergelijk de mogelijkheden om nadelen te voorkomen
Spouwmuurisolatie nadelen, u denkt er liever niet teveel over na. Om spouwmuurisolatie nadelen te voorkomen doet u er goed aan om meerdere offertes op te vragen. Goedkoop betekent niet altijd duurkoop en de duurste offerte is niet per definitie de beste keuze. Maak een goede afweging en vergelijk de verschillende aanbieders goed met elkaar. Vaak vindt u online referenties over de verschillende bedrijven waar u een offerte heeft aangevraagd. Bekijk welke kosten in het offertebedrag zijn inbegrepen en of de aannemer de moeite heeft gedaan om eventuele subsidiemogelijkheden te vermelden die wellicht voor u interessant kunnen zijn. Hoelang zijn de verschillende garantieperiodes en binnen welke termijn kan de ondernemer van uw keuze de isolatiewerkzaamheden aanvangen.
Als u alles in beeld heeft gebracht dan krijgt u een helder overzicht van de mogelijkheden en kun u de beste prijsofferte kiezen. Door op deze manier te werk te gaan voorkomt u nadelen van spouwmuurisolatie.