Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk. Misschien lijkt dit raar, omdat je met muren zit die veel warmte doorlaten, maar het isoleren van de spouw is goedkoop, snel en efficiënt. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is dat je het binnen 4 jaar kunt hebben terugverdiend en dan kun je dus echt beginnen met besparen. Als jij een spouw hebt, dan heb je misschien online al geprobeerd wat informatie in te winnen. Je bent dan mogelijk de valse vooroordelen tegengekomen die in dit artikel besproken worden. Hopelijk kunnen we deze hier voorgoed uit de wereld helpen.
Inhoud
Spouwmuurisolatie is duur
Spouwmuurisolatie is één van de meest goedkope isolatiemethoden voor het gehele huis. Het is zelfs goedkoper dan kruipruimte isolatie en dat zegt wat. Per vierkante meter betaal je gemiddeld €15 voor het laten isoleren van de spouw. Dit is zo goedkoop omdat de werkzaamheden snel en gemakkelijk kunnen worden gedaan. Via een aantal gaten in je spouw wordt een isolatiemateriaal ingespoten onder hogedruk. Er zijn geen sloopwerken nodig, er is nauwelijks sprake van overlast en je ziet er uiteindelijk in je muur niets meer van. Spouwmuurisolatie kan binnen één dag gedaan zijn en daarom zijn de kosten zo laag. Hierdoor is de terugverdientijd ook erg snel. Spouwmuurisolatie is dus de meest kosteneffectieve methode om je woning mee te isoleren.
De spouw isoleert mijn woning al
Helaas is dit niet waar. Spouwmuren isoleren erg slecht en isolatiemateriaal isoleert 7 keer beter dan de lucht in de spouw. Van origine werden spouwmuren toegepast om problemen met doorslaand vocht tegen te gaan. Dit doen ze ook goed. Isoleren, daarentegen, daar zijn ze niet zo goed in. Het is dus niet zo dat spouwmuren zijn ontwikkeld om de isolatie van een woning te verbeteren. Spouwmuren isoleren slecht en je kunt hier nu gemakkelijk wat aan doen.
Mijn spouw heeft al isolatiemateriaal
Als jouw spouw al isolatiemateriaal heeft, dan is dit waarschijnlijk erg oud. Daarnaast waren de isolatiematerialen van toen der tijd aanzienlijk minder effectief dan ze nu zijn. Als jouw spouw al geïsoleerd is, dan is er een grote kans dat dit materiaal is verzakt, is aangevreten of aan het verpulveren is. Met als gevolg dat je muren nauwelijks nog isoleren. Spouwmuurisolatie kun je ook laten doen als na-isolatie. Het isolatiemateriaal wordt dan vakkundig aangevuld.
Er zijn geen subsidies beschikbaar voor spouwmuurisolatie
Het is waar dat de landelijke subsidie voor energiebesparende maatregelen voor particulieren is uitgeput. Deze zou nog tot eind 2019 moeten lopen, maar het budget is simpelweg op. Er zijn echter andere manieren waarop je toch nog wat extra financiële hulp kunt ontvangen. Het zal niet zoveel zijn als wat je met de landelijke subsidie had gekregen, maar alle kleine beetjes helpen.
- Subsidies van je gemeente: er is een kans dat je gemeente (of provincie) geld beschikbaar heeft gesteld voor inwoners die hun woning beter isoleren. Dit kun je alleen navragen bij je gemeentehuis.
- Btw verlaging: op alle isolatiewerkzaamheden die door een isolatiebedrijf worden uitgevoerd is een lager btw-tarief van kracht. Je betaalt over de arbeidskosten (dus niet de materialen) maar 6 procent btw. Dat is een vermindering van 15 procent. Om hiervoor in aanmerking te komen hoef je verder niets te doen. Als het goed is wordt alles al op de eindfactuur verrekend. Het kan geen kwaad om dit even na te trekken.
- Energielening: als laatste kun je naar de bank stappen en vragen om een energielening. Deze mag je alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Het blijft een lening die je moet terugbetalen, maar de voorwaarden zijn beter en het rentepercentage is lager. Als je toch al ging lenen, dan kun je dat dus het beste op deze manier doen.
Spouwmuurisolatie levert vochtproblemen op
Slecht geplaatste spouwmuurisolatie kan vochtproblemen opleveren. Als er koudebruggen ontstaan omdat spouwankers of cementbaarden niet goed zijn weggewerkt, dan krijg je vochtplekken op de muren binnen. Dit gebeurt eigenlijk alleen als je een isolatiebedrijf hebt gebruikt dat niet weet waar ze mee bezig zijn. Een andere aanstichter van vocht kan slechte ventilatie zijn. Nadat je je muren hebt laten isoleren is het dan ook altijd slim om de ventilatie binnen te verbeteren. Alle kleine gaatjes en scheurtjes in de muren worden dichtgemaakt en je woning zal daarom niet meer automatisch lucht verversen. Dit kun je opvangen door de ramen wat vaker open te zetten, door ventilatieroosters te laten plaatsen of door een ventilatiesysteem aan te laten leggen.
Vergelijk offertes
Nu
deze vooroordelen uit de wereld geholpen zijn is het tijd om over te gaan op
het inplannen van de werkzaamheden. Wij kunnen je daarbij helpen. In plaats van
alle isolatiebedrijven apart te benaderen voor een offerte kun je dit ook in
één keer met onze vergelijkingstool doen. Vul je gegevens in, stuur deze op en
je ontvangt snel enkele offertes van betrouwbare isolatiebedrijven. Deze kun je
gebruiken om de beste deal te vinden voor jouw spouwmuurisolatie.