Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Isolatie in je spouwmuur

Spouwmuurisolatie neopixelsWanneer jij een woning hebt die is gebouwd tussen 1930 en 1980 valt het je waarschijnlijk op wanneer je de rekening van het energie bedrijf onder ogen krijgt; dit zijn woningen die een heel onvoordelig stookgedrag vertonen. Het zijn dan ook vaak woningen die een slecht energielabel hebben wanneer ze worden verkocht. De reden van dit hoge energieverbruik is het type muur wat er is gebruikt tijdens de bouw van deze huizen. De huizen uit deze bouwperiode zijn namelijk voorzien van een spouwmuur. Een spouwmuur is niet anders dan twee muren naast elkaar, bij elkaar gehouden door muurankers, waar lucht tussenin zit. De oorspronkelijke gedachte was tijdens de bouw dat die lucht zou stilstaan, en dat daardoor de woning minder koud zou aanvoelen. In de werkelijkheid blijkt dit echter niet zo te zijn. Omdat de muren immers een beetje ademen door het materiaal waar ze van gemaakt zijn komt er steeds wat beweging in de lucht tussen de twee muren in. Daarnaast kan overtollig regenwater zijn weg omhoog in de muur vinden, waardoor je al gemakkelijk last krijgt van optrekkend vocht in je muren. Dit vocht zorgt voor een schimmelig klimaat, en waar schimmel is wordt het al snel koud en kil.

*Tip:
→ Vergelijk verschillende soorten specialisten en merken. Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Piepschuim in je spouwmuur

Iedereen heeft het wel eens gezien; een plaat piepschuim die je in allemaal kleine bolletjes kon trekken. Piepschuim, ook wel EPS genoemd, heeft een heel unieke werking; het isoleert als de beste, is in allerlei vormen verwerkbaar, en hecht goed aan elkaar. Piepschuim bestaat voor slechts twee procent uit polystyreen, de resterende 98 procent is lucht. En die lucht in piepschuim staat stil. Het is deze factor die piepschuim, oftewel EPS, tot zo’n goed isolatiemateriaal maakt. EPS heeft immers een goede isolerende werking en daarbij houdt het vocht buiten.

Van piepschuim tot neopixels

In 1970 kwam piepschuim in de vorm van piepschuim parels op de markt voor isolatie doeleinden. Het materiaal heeft een goede isolerende werking, maar het kan natuurlijk altijd nog beter. Omdat er voortdurend wordt gestreefd naar een hogere isolerende werking kwam BASF in 1997 met een verbeterde versie van de piepschuim parels; de grafietparels. Grafiet kennen we ook wel als grondstof van potloden. De stift wordt daarvan gemaakt. Grafiet heeft een aantal specifieke eigenschappen, en één daarvan is de warmte werende functie. Grafiet reflecteert de warmte namelijk terug, wat het een perfecte combinatie maakte met piepschuim parels om tot isolatie materiaal te worden verwerkt. Het materiaal werd doorontwikkeld en verbeterd, en is sinds 2013 als derde generatie op de markt. De naam is inmiddels veranderd in neopixels. Neopixels staat voor triple HR isolatie.

De specifieke werking van Neopixels

Neopixels combineren dus de voordelen van piepschuim parels met grafiet als isolatiemateriaal. Het resultaat is isolatie materiaal wat bestaat uit plattere, ovale korrels met een optimaal grafietgehalte . Neopixels zijn allemaal nagenoeg even groot. Het is door deze eigenschappen dat er minder lijm nodig is bij het verwerken van de neopixels als spouwmuur isolatie, want de neopixels passen allemaal perfect bij elkaar. Er zit dus zo min mogelijk ruimte tussen. Doordat het grafietgehalte in neopixels hoger is dan in de oudere generaties grafietparels wordt de warmte door dit materiaal beter gereflecteerd.

Het uiterlijk van Neopixels

Een neopixel, gezien van onder een microscoop, ziet eruit als een matrix die bestaat uit allemaal gesloten luchtcellen. Er zitten meer dan 3000 gesloten luchtcelletjes in één Neopixel. Dit is een gesloten structuur waardoor er geen lucht of water meer in of uit de muur kan komen. De warmte blijft behouden door de lucht in de neopixels. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je met Neopixels een optimale isolatie per vierkante meter behaalt in je spouw wanneer je het vergelijkt met de klassieke HR++ parels.

Het voordeel van Neopixels in je muur

Een isolatie met Neopixels heeft dus als grootste voordeel dat het een heel hoge isolerende werking heeft. Het rendement van Neopixels is dan ook het hoogste van alle soorten isolatie materialen. Neopixels combineren immers de beste zaken van isolatie-materialen in één vorm. Je hebt het beste warmte-behoud, en tegelijkertijd heeft vocht geen invloed meer op je muren. Daarnaast kunnen Neopixels door hun ideale vorm gemakkelijk in allerlei muren worden gespoten zonder dat daar een bepaalde doorsnee van de spouw bij hoort. De pixels komen tot in alle uithoeken van de muur.

Neopixels voordelig voor jou en voor het milieu

Het produceren van Neopixels gebeurt op een manier waarbij optimaal wordt rekening gehouden met het milieu. Wanneer je Neopixels gebruikt als spouwmuur isolatie zal je zien dat ze in hun levenscyclys tot 330 keer de energie besparen die aanvankelijknodig was om het materiaal te fabriceren. De co-efficiëntie van Neopixels is om diezelfde reden zeer hoog, en bovendien zijn Neopixels op een manier die heel eenvoudig is, zonder gebruik van veel energie weer te recyclen voor de volle honderd procent.

Hoe gaat een isolatie met Neopixels in zijn werk

Wanneer je besluit om jouw spouwmuur te laten isoleren met Neopixels is het goed om te weten hoe dit in zijn werk gaat. We zetten daarom de diverse fases voor je op een rijtje.

  • Niet iedere spouwmuur is zomaar geschikt voor isolatie met Neopixels. Daarom kijkt een medewerker van het isolatiebedrijf eerst met een speciaal daarvoor ontwikkelde camera in je muur om te zien of jouw muur geschikt is voor isolatie met Neopixels.
  • In de buitenmuur worden gaten geboord in de kruispunten van voegen en volgens een optimaal patroon. Deze gaten worden enkel geboord in het cement, vanaf de buitenkant van de muur.
  • Neopixels worden in de gaten in de muur gespoten, in combinatie met Neofixx. Het Neofixx zorgt ervoor dat de neopixels aan elkaar gaan hechten in je spouwmuur, waardoor ze niet meer uit je muur kunnen vallen wanneer er ooit een gat in je muur moet worden geboord.

Met specie in de kleur van de oorspronkelijke voegen aanzicht van je gevel weer hersteld wordt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.