Inhoud
Spouwmuurisolatie heeft als voordeel geluidsisolatie
Spouwmuurisolatie draagt bij aan de energiebesparende maatregelen die je in en om jouw eigen woning kunt laten uitvoeren om de energiekosten te verlagen. Naast dat jouw woning behaaglijk warm wordt en blijft heeft spouwmuurisolatie als bijkomende werking dat het geluidsisolerend werkt.
Spouwmuurisolatie en geluidsisolatie
Geluid is een objectief gegeven. Wat voor de een als een normaal geluid wordt beschouwd kan door een ander als geluidshinder worden ervaren. Oudere woningen kunnen soms binnen (en buiten) last hebben van de in jouw ogen overmatige geluidshinder. Je kunt misschien uit jouw slof schieten als de buren per ongeluk de deur te hard dicht laten vallen en een ander mist het geluid van de trein als ze na een leven lang aan het spoor te hebben gewoond naar een rustig dorp verhuizen. Geluidshinder is dus een persoonlijk iets, maar wel iets waar wat aan te doen valt.
Door de spouwmuur te isoleren wordt geluidshinder minder
Als je een woning heeft die gebouwd is tussen grofweg 1925 en 1975 is de kans groot dat je een spouwmuur heeft die geïsoleerd kan worden. Het isoleren van de spouwmuur zorgt niet alleen voor een hoog isolatierendement maar ook de geluidshinder wordt verminderd. Spouwmuurisolatie heeft dus meerdere voordelen terwijl het een relatief kleine investering betreft. Het levert je sowieso een besparing van de energiekosten op en eventuele buitengeluiden blijven buiten. Als je daarnaast kiest voor een combinatie van spouwmuur- en geluidsisolatie wordt jouw woning op verschillende punten geïsoleerd en draag je zeker jouw steentje bij aan minder CO2 uitstoot.
Spouwmuurisolatie in combinatie met geluidisolatie
Voor het isoleren van spouwmuren maak je in de regel gebruik van de deskundige diensten van een isolatiebedrijf. Vraag bij het eerste contact ook naar de mogelijkheden die het bedrijf je kan aanbieden ten aanzien van geluidsisolatie van de muren. Door deze twee isolerende maatregelen tegelijkertijd uit te laten voeren krijg je wellicht korting op het totaalpakket en ben je er zeker van dat u extra bespaart op de energierekeningen.
Ruimten en kamers kunnen op verschillende manieren akoestisch geïsoleerd worden. De isolatiedeskundige zal aan je vragen welke vorm van geluidsoverlast je ervaart, hierop worden vervolgens de isolatiewerkzaamheden afgestemd. De meest voorkomende vormen van geluidshinder zijn:
- Contactgeluid
- Luchtgeluid
Uiteraard kan er sprake zijn van een combinatie van beide factoren, maar ook dan is er een bepaalde factor die de hoofdrol speelt.
- Bestrijden van contactgeluiden. Deze vorm van geluidshinder ontstaat doordat verschillende onderdelen met elkaar in contact staan en trillen. Hierbij kun je onder meer denken aan het horen van voetstappen op een tegelvloer of geluiden die ontstaan als stoelen over een glad vloeroppervlak worden verschoven. De vloer gaat trillen en deze geluidsgolven verspreiden zich door de rest van de woning wat dan door de buren als bijzonder irritant kan worden bevonden. Contactgeluid is eenvoudig te bestrijden c.q. door te isoleren. Dit wordt gedaan door zogenaamde trillingsisolatie toe te passen.
- Bestrijden van luchtgeluiden. Geluidstrillingen die door de lucht worden overgedragen kunnen geluidshinder veroorzaken. Vaak zijn het kleine gaatjes of scheurtjes die tot deze vorm van geluidsoverlast kunnen leiden. Bovendien hebben luchtgeluiden de nare gewoonte dat dat zowel plafonds als wanden tot trilling kunnen brengen. Hierbij denk je onder meer aan het ruisen van de wind of het horen van stemmen. Het isoleren van luchtgeluiden gebeurt doorgaans door geluidsabsorberende materialen aan te brengen.
Geluidsisolatie en spouwmuur mogelijkheden
Wanden kunnen het beste geïsoleerd worden door het plaatsen van zogenaamde voorzetwanden met isolatie te plaatsen. Deze wanden zijn akoestisch losgekoppeld van de muur. Deze methode wordt standaard toegepast bij muren van normale dikte en waar gangbare bouwmaterialen voor zijn gebruikt. Heb je een dunne muur die de geluidshinder veroorzaakt dan is het plaatsen van een voorzetwand niet direct de meest ideale oplossing. Beter is het dan om voor een oplossing met zogenaamde isolatiematten te kiezen. Isolatiematten bieden een hoge dichtheid en geven de muur meer massa waardoor hinderlijke geluiden op een effectieve manier geïsoleerd kunnen worden.
- Maak gebruik van een geluidsisolerende scheidingswand. Op het moment dat je twee bestaande ruimtes van elkaar wilt scheiden dan kun je kiezen voor de geluidswerende gyproc platen. Wil je er zeker van zijn dat de scheidingswand geluidswerend is? Laat deze dan door een deskundig isolatiebedrijf plaatsen. Zorg er altijd voor dat de skeletten akoestisch gescheiden zijn. De isolatiewaarde hangt sterk af van de dikte van het isolatiemateriaal en het aantal gebruikte gyproc platen.
- Plaatsen van een geluidsisolerende voorzetwand. Heb je soms geluidsoverlast van de buren of juist omgekeerd? Win dan eens informatie in over het plaatsen van geluidsisolerende voorzetwanden. Het is verstandig om deze voorzetwanden door een deskundig bedrijf te laten plaatsen. De voorzetwanden worden immers niet met het frame rechtstreeks aan de muur bevestigd, omdat geluidstrillingen zich hier langs kunnen verplaatsen. Je zult in de verschillende bouwmarkten zien dat er doe-het-zelf pakketten te koop zijn waarmee je zo’n voorzetwand kunt plaatsen.
Heb je last van geluidslekken?
Voordat je geluidsisolatie laat toepassen is het verstandig om de muren goed te laten onderzoeken op eventuele geluidslekken. Dat betekent of er mogelijkheden aanwezig zijn die het mogelijk maken voor geluiden om zich te verplaatsen via onder andere ventilatiekanalen. Bovendien zijn ook vaak kieren bij deuren en ramen die geluidslekken kunnen veroorzaken. Laat deze controle door een isolatiedeskundige uitvoeren. Eventueel aanwezig lekken kunnen doorgaans op eenvoudige wijze voorkomen worden. De meeste lekken doen zich veelal op de volgende plaatsen in huis voor:
- Slecht gevoegde en/of slecht afgewerkte muren
- Verbindingen tussen de wanden en vloeren of de wanden en het plafond
- Bij ventilatieopeningen als de ramen, deuren en de muren
- Bij de doorvoer van verschillend leidingwerk (water, elektra en riolering)
Door de geluidsakoestiek te verbeteren wordt burenoverlast voor een gedeelte terug gedrongen. Dit kan eenvoudig worden gedaan met akoestische schuimplaten die worden gemaakt van een zachte soort schuim met noppenprofiel. Deze akoestische platen absorberen voornamelijk midden- en hoge frequentie geluiden. De platen worden gelijmd aan zowel muren als plafond maar kunnen ook als loshangende elementen worden toegepast. Een isolatiedeskundige zal je altijd informeren naar de beste mogelijkheid voor jouw woning op het gebied van geluidsisolatie.