Inhoud
Spouwmuurisolatie in zoveel soorten, het voorwerk
Wanneer je het besluit hebt genomen om jouw spouwmuur te gaan isoleren doe je er verstandig aan om een isolatiebedrijf in de arm te nemen. Dit is een zaak die je namelijk professioneel en behoedzaam moet aanpakken. Muren van oudere woningen kunnen immers door weer en wind en leeftijd zijn aangetast, waardoor je niet zomaar de boormachine lukraak in jouw spouwmuur kan gaan zetten om isolatiemateriaal aan te brengen in je spouw. Zo’n vertegenwoordiger van een isolatiebedrijf is precies op de hoogte van de diverse soorten isolatiematerialen er voor jouw spouwmuur beschikbaar zijn, maar we hebben de belangrijkste categorieën alvast voor je op een rij gezet zodat je goed voorbereid het gesprek kan aangaan.
- Vezelig isolatiemateriaal.
- Korrelvormig isolatiemateriaal.
We zullen de diverse soorten isolatiematerialen nader toelichten.
Vezelig isolatiemateriaal
Bij vezelig isolatiemateriaal mag je denken aan glaswol of steenwol. Dit zijn beide isolatiematerialen die worden geproduceerd uit minerale materialen. Bij glaswol wordt het isolatiemateriaal geproduceerd uit hoofdzakelijk gerecycled glas plus zand. Bij steenwol wordt het isolatiemateriaal hoofdzakelijk geproduceerd uit vulkanisch gesteente. Een andere benaming voor dit vezelige isolatiemateriaal is inblaaswol. Het is materiaal wat je waarschijnlijk wel kent als isolatieplaten die je in de bouwmarkt tegenkomt. Deze isolatieplaten zijn geschikt wanneer een woning met de bouw al wordt geïsoleerd. Wanneer je gaat na-isoleren zal het materiaal in je muur moeten worden gespoten via boorgaten. Dit gebeurt op de inblaaswol methode. De glaswol of steenwol wordt in je muur gespoten in vezelige vorm, waarna het zich eenmaal in je spouwmuur weer aan elkaar hecht. Het effect is dus uiteindelijk hetzelfde als wanneer je isolatieplaten in je muur zou plaatsen tijdens de bouw van een woning. Glaswol en steenwol staan bekend om hun uitstekende isolerende werking, maar daarnaast ook vanwege hun brandwerende functie. Glas en steen zijn immers niet brandbaar. Je isoleert je woning dus niet alleen wanneer je overgaat tot isolatie met dit vezelige isolatiemateriaal, maar je maakt je huis ook nog eens brandveilig. Een geruststellende gedachte.
Korrelvormig isolatiemateriaal
Bij korrelvormig isolatiemateriaal mag je denken aan perliet, maar ook aan isolatieparels.
Perliet is vulkanisch gesteente wat naderhand is behandeld met een siliconenlaag waardoor de korrels aan elkaar blijven hangen in je muur. Het heeft een uitstekende isolerende werking en daarnaast is het – omdat de grondstof van oorsprong steen is – brandwerend. Isolatieparels is een heel andere categorie spouwmuurisolatiemateriaal dan glaswol of steenwol. Het materiaal is doorgaans redelijk goedkoop. Isolatieparels zijn heel bekend; waarschijnlijk zat er een laag van om je elektrische apparatuur heen verpakt toen je het uit de winkel in je huis haalde. Het materiaal wordt namelijk ook gebruikt als piepschuim. Piepschuim parels worden ook wel EPS genoemd wanneer het gaat over isolatie. EPS is polystyreen, en de parels die van polystyreen worden geproduceerd bestaan vooral uit lucht. Het gehalte lucht is 98 procent, terwijl er slechts 2 procent polystyreen wordt gebruikt voor de productie van piepschuim parels. Deze parels zijn er in een drietal soorten. Deze soorten hebben ieder hun eigen HR waarde. De laagste waarde, HR, hoort bij witte piepschuimparels. Deze parels worden in combinatie met lijm in je spouwmuur gespoten en hebben – doordat er een isolerende laag ontstaat waar dus veel lucht in stilstaat – een isolerende werking.
De middelste waarde, HR+, tref je bij grijze piepschuimparels. Deze parels zijn enigszins bewerkt met grafiet. Grafiet heeft een warmte reflecterende werking. De hoogste isolatiewaarde, HR++ tref je aan bij de zwarte isolatiekorrels. Dit is materiaal wat geen ronde vorm heeft, maar eerder een ovale platte vorm. Dit materiaal is bekend in de handel onder een andere naam; Neopixels. Neopixels hebben een zeer hoog grafietgehalte en daarnaast passen de korrels perfect op elkaar waardoor er zo min mogelijk tussenliggende ruimte is. Het spreekt voor zich dat de prijs navenant loopt met de isolatiewaarde wanneer je deze drie soorten korrelvormig isolatiemateriaal met elkaar vergelijkt.
Isolatieschuim
spouwmuurisolatie met schuim kan met PUR schuim ofwel polyurethaanschuim. Dit materiaal bestaat uit twee grondstoffen, polyol en isocyanaat die in je spouwmuur worden gespoten via een spuitbus. Vervolgens verandert het materiaal eenmaal in je spouwmuur in een schuimachtige massa doordat er gasvorming plaatsvindt. De lucht in dit schuim zorgt voor de isolerende werking, en het schuim zet zich volledig vast tegen de beide kanten van de spouw. Hierdoor ontstaat een sluitende isolatielaag die geen vocht meer zal doorlaten van buitenaf, en geen warmte meer zal laten ontsnappen van binnenuit je woning.
Werken met isolatieschuim heeft echter ook een nadeel wat absoluut benoemd moet worden. Wanneer je last hebt van luchtwegaandoeningen zoals CARA of astma zal je last kunnen krijgen van de gassen die vrijkomen bij isolatie met PUR schuim. Deze luchtwegklachten kunnen worden verergerd door isolatie met PUR schuim. De gassen die door je muur heendringen tijdens de isolatie – metselwerk is immers enigszins poreus – kunnen enkele dagen tot enkele maanden in je woning blijven hangen. Om deze reden is isolatie van de kruipruimte met PUR schuim een methode die absoluut wordt afgeraden , maar ook om een spouwmuur te isoleren is de methode ietwat omstreden.
Kan ik zomaar ieder isolatiemateriaal kiezen
Wanneer je gaat kijken naar het optimale isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur zal je dus de hulp van een expert moeten inroepen. Immers; de ene spouwmuur is de andere niet. Er zal altijd een verschil zitten in de doorsnee van de spouw in een spouwmuur. Is de spouw heel erg smal, denk dan aan 3 tot 5 centimeter, dan zal je het beste kunnen gaan isoleren met korrelvormig isolatiemateriaal. Denk hierbij echter wel aan de hoeveelheid druk die je op een muur kan zetten. Oud metselwerk is minder stevig en zou bij te hoge druk van binnen scheuren kunnen gaan vertonen. Daarnaast zal je voor bijvoorbeeld isolatie met isolatieschuim grotere gaten moeten boren in de voegen van je muur, die daarna ook weer onzichtbaar moeten worden weggewerkt.