Inhoud
Waarom zou je een spouwmuur isoleren
Wanneer jij woont in een woning die gebouwd is tussen 1930 en 1980 is het je vast wel eens opgevallen. Je betaalt iedere maand een behoorlijk voorschot aan je energiebedrijf, en wanneer je dan denkt dat je aan het einde van de rit wel een behoorlijke teruggaaf zal krijgen valt dit enorm tegen. Vaak moet je zelfs nog bijbetalen ook, iets waar je al helemaal geen rekening mee had gehouden.
Vertwijfeld kijk je naar je apparatuur en naar je meterkast. Heb je dan zulke energie verslindende apparatuur in je woning staan, heb je ergens een gaslek of is je cv-ketel weer aan vervanging toe? Het antwoord is echter geheel anders. Waarschijnlijk gaat het merendeel van de warmte die jij opwekt in je woning met je cv-ketel helemaal niet naar de verwarming van jouw woning toe. De kans is heel groot dat jij stookt ‘voor de vogeltjes’. De reden daarvan is de bouwstijl van jouw woning.
Woningen die tussen 1930 en 1980 zijn gebouwd zijn voorzien van een spouwmuur die niet geïsoleerd is. Dit werd in die periode niet noodzakelijk geacht, want de achterliggende gedachte bij een spouwmuur was dat de luchtlaag tussen twee muren in, de spouw, als isolatielaag zou dienen. Door de jaren heen bleek echter dat het metselwerk van de binnenmuur en de buitenmuur poreus werd, waardoor er geen sprake was van een stilstaande luchtlaag, maar van een bewegende koude luchtstroom.
Sinds 1980 kwam de overheid met nieuwe bouwregels die inhielden dat woningen minder CO2 mochten uitstoten. Daarom wordt er sinds 1980 een spouwmuurisolatie aangebracht in woningen die voorkomt dat warmte kan ontsnappen uit de woning, en dat kou de woning binnen kan dringen. Bovendien zorgt spouwmuurisolatie ervoor dat vocht van buiten je woning geen invloed meer heeft op het binnenklimaat van je woning. Er is immers geen gelegenheid voor schimmelvorming in een muur die is voorzien van een goede spouwmuurisolatie.
Kan iedere doe-het-zelver spouwmuurisolatie aanbrengen
Je hebt vast wel eens overwogen toen je plannen maakte om je spouwmuur te gaan isoleren om deze klus maar zelf te klaren. Het lijkt allemaal redelijk gemakkelijk, en de rollen met isolatiemateriaal zijn bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Voordat je echter naar de bouwmarkt rijdt om isolatiematerialen aan te gaan schaffen raden we je aan om toch nog even deze tekst verder te lezen. Er is namelijk een aantal goede redenen om de isolatie van een spouwmuur toch maar aan de professionals over te laten.
- Laat je muur eerst beoordelen voordat er wordt geïsoleerd.
- Heb je al het gereedschap in huis om een muur te isoleren.
- Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw spouwmuur.
Beoordeel eerst een muur voordat je gaat isoleren
Niet iedere muur kan zomaar worden voorzien van spouwmuurisolatie. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat er tijdens de bouw van jouw woning bouwpuin in de spouwmuur is gevallen. Zou je nu een spouwmuur gaan isoleren, dan krijg je last van koudebruggen. Een koudebrug is een plek waar geen isolatiemateriaal zit in de spouwmuur. Hierdoor zal je last gaan krijgen van een ‘koude zone’ in je woning omdat de kou van buitenaf op die plek jouw woning binnen zal dringen. Bovendien zal vocht van buitenaf op die plekken door je muur gaan heen dringen waardoor je last zal gaan krijgen van optrekkend vocht en schimmel in je woning, maar ook van vocht overlast in het isolatiemateriaal wat wel is aangebracht in je muur. De ellende zal niet te overzien zijn.
Welk gereedschap is er nodig om een spouwmuur te isoleren
Een spouwmuur isoleren lijkt heel gemakkelijk. De matten kan je gemakkelijk kant en klaar kopen. Maar dan; hoe krijg je die matten nou in je muur? Het antwoord is heel simpel; een muur na-isoleren doe je door een patroon van gaten te boren in je buitenmuur. Daar moet het isolatiemateriaal met een speciaal daarvoor bedoeld apparaat door in je spouwmuur worden gespoten. Dit is apparatuur die je niet zomaar in de bouwmarkt kan kopen, die zal je moeten huren bij een gespecialiseerd bedrijf. Denk daarbij ook aan je eigen gezondheid; het materiaal wat je in een spouwmuur gaat spuiten is schadelijk voor je gezondheid. De vezels of korrels, de lijmstoffen die erbij te pas komen en eventueel het schuim wat je in de muur gaat spuiten hebben allemaal een slechte invloed op je gezondheid. Je zal daarom een speciaal beschermend pak moeten dragen tijdens dit werk. Houd je je niet aan deze voorschriften, dan zijn de gevolgen voor je gezondheid niet te overzien.
Welk isolatiemateriaal is geschikt voor jouw spouwmuur
Het is goed als je al ongeveer weet met welk materiaal jouw spouwmuur geïsoleerd gaat worden, maar waarschijnlijk ben je er nog niet helemaal uit. Het is goed dat het isolatiebedrijf met je meedenkt welk materiaal er gebruikt moet worden om jouw spouwmuur te isoleren. Er zal altijd moeten worden gemeten hoe breed je spouw is, en voordat er een isolatiemiddel in wordt gespoten zal er ook altijd moeten worden gekeken of je spouw wel geschikt is voor isolatie. Wanneer je niet vakkundig te werk gaan zou je namelijk zomaar schade kunnen berokkenen aan je gevel. Een spouwmuur waar van binnenuit teveel druk op wordt gezet kan immers gaan scheuren met alle gevolgen van dien. Het metselwerk van je gevel moet dus altijd worden beoordeeld voordat er met isolatiemateriaal aan de slag kan worden gegaan.
Toch maar liever een vakman inhuren
Terwijl je dit las heb je waarschijnlijk al overwogen om toch maar een vakman in te huren. De kosten van het arbeidsloon die bij spouwmuurisolatie komen kijken wegen immers niet op tegen de kosten die je moet maken wanneer de gevel van je woning het begeeft door onvakkundig toegepaste isolatie. Daarbij geniet je bij het inhuren van de vakman van garantie op het uitgevoerde isolatiewerk. Je profiteert bovendien van een aantal overheidspremies die de vakman het beste voor je kan aanvragen. Je zal zien dat je al met al goedkoper uit bent wanneer je een spouwmuurisolatie laat uitvoeren dan wanneer je zelf aan de slag gaat.